Wie zijn wij

ICS Nederland werd opgericht in 2001 als een afdeling van het Ierse moederstamboek voor Irish Cobs en werd in 2002 door de Nederlandse overheid erkend als zelfstandig stamboek voor de Irish Cob en de Irish Cob Partbred. De Partbred is een kruising van een Irish Cob met een paard of pony van een ander ras.


Door deze rijkserkenning mag ICS Nederland Europees erkende paardenpaspoorten uitgeven, een officieel afstamminsregister bijhouden en paspoortconsulenten aanstellen die paarden van een microchip voorzien en identificeren voor registratie in het stamboek.

 

Naast kantoorfuncties zoals het bijhouden van een leden- en paarden administratie, het maken van paardenpaspoorten en het opnemen van veulens en importpaarden in het stamboek worden door het jaar op verschillende locaties keuringen georganiseerd waar Cobs volgens de originele Ierse rasstandaard worden beoordeeld op waarde voor de fokkerij en handelbaarheid door middel van rij- en menproeven.

Ook geeft ICS Nederland voorlichting over het ras en over de paardenhouderij via Internet en via het verenigingsmagazine Cobstukken.

 

Elk voorjaar wordt een hengstenkeuring gehouden waarbij reeds goedgekeurde hengsten opnieuw kunnen worden gewaardeerd en nieuwe Irish Cob hengsten voor de dekdienst worden gekeurd.
Tussen april en oktober vinden fokwaardekeuringen plaats in Nederland en daarbuiten waarbij merries en veulens op fokwaarde worden beoordeeld; gedurende het hele jaar worden Irish Cob veulens door onze paspoort-consulenten en door dierenartsen geïdentificeerd en opgenomen in het stamboek

Omdat het keuren van Irish Cobs voor de fokkerij een zeer specifieke taak is leidt ICS Nederland haar eigen keurmeesters op.
Na het keuringsseizoen worden de resultaten van de keuringen door de keurmeestersvergadering geëvalueerd en worden de keuringsnormen voor het volgende jaar vastgesteld.

 

Naast paardenpaspoorten voor Irish Cobs geeft ICS Nederland ook paspoorten uit voor "rasloze" paarden die niet in een stamboek zijn ingeschreven.

Irish Cob Society Nederland werd opgericht in 2001 en is nu het grootste stamboek voor de bonte-paarden-met-sokken in Europa. Paardenpaspoorten van ICS Nederland zijn in alle landen van de Europese Unie geldig.
Lees meer ...

De hengstenkeuring 2021 vond plaats op 11 april 2021 in een manege bij Veghel. ivm Covid werd de keuring gehouden zonder publiek.
De kwaliteit van de meeste hengsten was goed tot zeer goed, u vindt HIER video opnamen van elke deelnemende hengst.

ICS Nederland bevordert de fokkerij van goede Irish Cobs en het gebruik van Irish Cobs als rij- en menpaard. Wij organiseren keuringen op fokwaarde en informeren via Internet en via ons magazine Cobstukken.
lees meer

Heeft u vragen aan ons? Kijk, voordat u ons een vraag stuurt of de telefoon pakt, of het antwoord op deze pagina staat. U hoeft dan niet op een antwoord te wachten.
Naar de veelgestelde vragen